Menu Close

USLUGA „HALO POMOĆI“ ZA STARIJE OSOBE NA PODRUČJU  LIPIKA I PAKRACA

Trajanje projekta: 36 mjeseci

Opći cilj projekta: 

Prevencija institucionalizacije i pružanje podrške u povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti starijim osobama u lokalnoj zajednici kroz razvoj socijalne usluge halo pomoć za starije i bolesne osobe na području gradova Pakraca i Lipika i pripadajućih naselja.

Specifični ciljevi:

  1. Jačanje kapaciteta prijavitelja za razvoj socijalnih usluga i pomoć pri očuvanju zdravlja, poboljšanju kvalitete života starijih i teško bolesnih osoba
  2. Osnaživanje i osiguranje samostalnosti starijih i teško bolesnih osoba – razviti sustav podrške kroz sustav „halo pomoći“ za 40 starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici
  3. Smanjenje socijalne izoliranosti starijih i teško bolesnih osoba
  1. Informirati i uključiti volontere u rad sa starijim osobama
  2.  Senzibiliziranje i informiranje lokalne zajednice o o problemima i potrebama starije populacije koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Očekivani utjecaj programa:

Ovim projektom omogućit će se starijim i teško bolesnim osobama na području gradova Pakraca i Lipika i pripadajućih naselja korištenje usluge halo pomoć (tele care) čime dobivaju mogućnost življenja u poznatom okruženju vlastitog doma, trajnu 24-satnu pomoć, osjećaj sigurnosti, smanjenje socijalne izoliranosti, smanjenje troškova liječenja, očuvanje zdravlja i poboljšanje kvalitete življenja. Kad pritisne na dugme telefon ga povezuje s nekim od 3 broja koja je dao da se nazovu u slučaju potrebe.

Služba Halo pomoći u GDCK Pakrac prati sigurnost aparata, vodi brigu o broju poziva u pomoć s određenih brojeva, procjenjuje potrebe na terenu (reagira ukoliko nastupi stanje da je hitno potrebna institucionalizacija korisnika), vodi evidencije o korisnicima i njihovom stanju i općenito brine o dostupnoj pomoći za korisnike koji imaju aparate i kojima je potreban nadzor.

Utjecaj aktivnosti na korisnike: samostalnost u svom životnom okruženju, očuvanju osjećaja sigurnosti, osamostaljivanju u obavljanju životnih radnji, očuvanju zdravlja i poboljšanju kvalitete života. Pružanjem ove vrste skrbi i razvojem nove socijalne usluge za ovu vrstu korisnika u zajednici smanjiti će se ovisnost istih o institucijama (u smislu socijalne skrbi) i razvija se nova socijalna usluga koja ne postoji na ovom području.

Skip to content